Des d'aquesta finestra pública analitzaré el món que m'envolta (bloc adherit a la campanya Boicateja'm)

dimarts, de setembre 13, 2005

L'Estatut de Catalunya

Avui he baixat a Barcelona. Rodalies de RENFE. Aclariments d’un dictamen del perit judicial. Té collons la cosa, per no més de 10 minuts, la presència del pèrit, de dos advocats i d’un procurador. Sort que faltava la part actora, sinó el dispendi hagués estat major.

A les 10:00 del matí tocades, la Plaça Catalunya era deserta. O bé perquè encara hi ha molta gent de vacances al Cap i Casal, o bé perquè el Corte Inglés acabava d’obrir les portes. El cas és que, fins i tot, a la parada del Bus Turístic no hi havia les típiques cues de guiris. A les 12:00 del migdia el canvi ha estat radical; m'ha semblat veure més coloms; coi de rates voladores.

He aprofitat que era a la Big City per fer un parell d’encàrrecs, no baixo tant sovint com abans. A l’arribar al Col•legi d’Advocats m’he topat amb dues fotos impagables:

El pobre senyor que porta anys manifestant-se contra l’ICAB, tot demanant justícia (huai, bon lloc on cercar-la, al Col•legi d’Advocats), per un afer que va tenir amb un company - “ladrón de cuello blanco” (sic)- al qual, sembla ser, el Col•legi va emparar la seva tasca professional amb el client descontent.
La pancarta “volem el nou estatut”, penjada als plàtans del xamfrà davant de l'antiga façana principal de l’edifici de l’ICAB (c. Mallorca amb c. Roger de Llúria)

Té collons la pancarta. Ningú la signa. Està ben fixada als arbres per brides, no pas per cordes. El material plàstic de la pancarta és de bona qualitat. Les lletres són d’impremta cara. En resum, és una pancarta sociata. Fixeu-vos-hi, no demana un nou Estatut, sinó “EL” nou Estatut. Entenem-nos: el que demana la pancarta és l’Estatut sociata, aquell que surt un cop passat per l'adreçador del Consell Consultiu.

Sobre el merder de l’Estatut n'he sentit a dir de tots colors. Els companys "nacionalistes" (que poc m'agrada el terme), haurien de tenir present que (jurídicament) Catalunya és una Comunitat Autònoma més (amb les seves peculiaritat, d'acord), i que l’Estatut és una norma jurídica subsidiària de la Constitució Espanyola. Fora d’aquí, la resta són faves contades: el Tribunal Constitucional, si abans no ho fa el Parlament Espanyol, fotrà enlaire les nostres aspiracions més sobiranistes.

Com molt bé ens recordava el Sr. J.A. González Casanova (membre del Consell Consultiu entre els anys 1981 i el 2001), en un article publicat a "El País" aquest diumenge: “(es pretén) aprobar un estatuto autonómico como si fuera la constitución de un Estado federado, sin esperar a que existiera (utilitza el passat referint-se als intents estatutaris dels anys 1918 y 1931) una constitución espanyola federal, para que así la catalana fuese compatible con la que constituiría la federación”.

És a dir, l’Estatut no pot imposar al Legislador Espanyol canvis legislatius, i menys encara la reforma de la Constitució. Cal tenir present que, en estricta tècnica legislativa, és impensable aprovar (tot i que els valencians ho han fet) un Estatut que estableixi: “en el supòsit que es reformi la Constitució Espanyola en els seus articles X, i la Llei Y, Catalunya tindrà les competències de Z”. Fer-ho així només farà que "dar armas a los jacobinos de todo pelaje" (paraules del Sr. J.A. González Casanova) i fer inútil tot pacte polític.

Cada dia ho tinc més clar, no ens cal un nou Estatut. Allò que ens cal és una reforma constitucional exhaustiva i, un cop aprovada la nova constitució, que el parlament català elabori la norma jurídica - jurídicament soberana, no només subsidiària de la Constitució- adient per a regular el nou marc de relacions amb Espanya.

Potser sóc un somiatruites, però poc suc podem extreure de l'actual Constitució, mal que ens pesi.

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

My future songwriter
My daughter Madison has had a bit of trouble figuring out which way her tights go on ... They may have had a point.) Recent Entries Gadling with the Family: passport restrictions (9/13/2005) Preschool dilemma follow-up: decision made (9/13/2005) 'Special' education is there for children who need it (9/13/2005) My future songwriter ...
Hey, you have a great blog here! I'm definitely going to bookmark you!
I have a credit report obtain site/blog. It pretty much covers credit report obtain related stuff.
Come and check it out if you get time :-)

8:32 p. m.

 
Anonymous Anònim said...

[url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/ganardinero.jpg[/img][/url]
[b]Toda la informacion que buscas sobre ganar dinero[/b]
Hemos encontrado la mejor pagina web en internet de como ganar dinero desde casa. Como nos ha sido de utilidad a nosotros, tambien les puede ser de interes para ustedes. No son solo formas de ganar dinero con su pagina web, hay todo tipo de metodos para ganar dinero en internet...
[b][url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/dinero.jpg[/img][/url]Te recomendamos entrar a [url=http://www.ganar-dinero-ya.com/]Ganar dinero[/url][url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/dinero.jpg[/img][/url][/b]

1:43 p. m.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home